Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the updraftplus domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/22335107961.thesite.link/sitia-geopark.gr/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/22335107961.thesite.link/sitia-geopark.gr/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the polylang domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/22335107961.thesite.link/sitia-geopark.gr/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Η συνάρτηση _load_textdomain_just_in_time κλήθηκε εσφαλμένα. Η φόρτωση της μετάφρασης για τον τομέα customify ενεργοποιήθηκε πολύ νωρίς. Αυτό είναι συνήθως ένδειξη για κάποιο κώδικα στο πρόσθετο ή το θέμα που εκτελείται πολύ νωρίς. Οι μεταφράσεις θα πρέπει να φορτώνονται στην ενέργεια init ή αργότερα. Παρακαλώ δείτε τη σελίδα Debugging in WordPress για περισσότερες πληροφορίες. (Το μήνυμα αυτό προστέθηκε στην έκδ. 6.7.0.) in /var/www/vhosts/22335107961.thesite.link/sitia-geopark.gr/wp-includes/functions.php on line 6114
ΦΑΡΑΓΓΙΑ - Sitia Geopark
Μενού Κλείσιμο

ΦΑΡΑΓΓΙΑ

19. Φαράγγι Κάτω Ζάκρου

Είναι το πιο διάσημο φαράγγι της περιοχής, γνωστό και ως φαράγγι των Νεκρών λόγω του Μινωικού νεκροταφείου, το οποίο εκτός από το εντυπωσιακό του ανάγλυφο, την πλούσια χλωρίδα και την άφθονη παρουσία νερού, φιλοξενεί και αρκετές ακόμα τοποθεσίες αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Από το φαράγγι διέρχεται και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, ενώ στην έξοδό του υπάρχει και οργανωμένο πεδίο αναρρίχησης βράχου. Το μονοπάτι ξεκινά από την Επάνω Ζάκρο καταλήγοντας στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου.

20. Φαράγγι και Καταρράχτες Ρίχτη 

Το Φαραγγι του Ρίχτη αποτελεί μια στενή ρεματιά που αναπτύσσεται μέσα στην ομάδα πετρωμάτων της ενότητας Φυλλιτών-Χαλαζιτών της Κρήτης. Τα πετρώματα είναι Λιθανθρακοφόρου-Πέρμιας ηλικίας (~360 εκατ. χρόνων) και αποτελούνται από σχιστόλιθους, γνεύσιους, αμφιβολίτες, μεταηφαιστίτες και λίγα μάρμαρα. Η έντονη διάβρωση των πετρωμάτων και κυρίως η διαφορετική τους αντίσταση σε αυτήν δημιουργεί το ιδιόμορφο ανάγλυφο της ρεματιάς και τους μικρούς καταρράκτες.

21. Φαράγγι Χοχλακιών 

Είναι ένα ακόμα γνωστό φαράγγι της περιοχής με πολλούς επισκέπτες όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το φαράγγι των Χοχλακιών ξεκινάει λίγο έξω από τον ομώνυμο οικισμό και καταλήγει στη πανέμορφη παραλία Καρούμες. Το φαράγγι είναι εντυπωσιακό με πλούσια χλωρίδα, εντυπωσιακές γεωμορφές και προσφέρει μία εύκολη πεζοπορική διαδρομή!

22. Φαράγγι Κατσουνάκι 

Το φαράγγι Κατσουνάκι είναι ένας ακόμη σημαντικός γεώτοπος στην περιοχή του Ξερόκαμπου. Έχει μεγάλο μήκος και σχεδόν κατακόρυφες κλιτείς, ενώ στο εσωτερικό του αναπτύσσονται εξαιρετικές και πολύ εντυπωσιακές γεωμορφές καθώς και επιφανειακή απορροή στο μεγαλύτερο τμήμα του. Μπορεί να το απολαύσει κανείς και από τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στον Ξερόκαμπο και ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος που ο ήλιος φωτίζει τις γεωμορφές προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

23. Φαράγγι Ξερόκαμπου 

Το φαράγγι του Ξερόκαμπου βρίσκεται νότια του ομώνυμου οικισμού και ξεκινάει από την περιοχή Ρουσομουτσούνα, όπου η είσοδός του είναι πολύ εντυπωσιακή. Το φαράγγι φαίνεται και από τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Ζήρο με τον Ξερόκαμπο.

24. Φαράγγι Επάνω Ζάκρου 

Το δεύτερο φαράγγι της Επάνω Ζάκρου αναπτύσσεται βόρεια του πρώτου και αποτελεί επίσης έναν εντυπωσιακό γεώτοπο. Το φαράγγι φαίνεται και από τον επαρχιακό δρόμο από Καρύδι προς Αδραβάστους.

25. Φαράγγι Μαζά 

Το φαράγγι του Μαζά ξεκινάει από το Καρύδι και καταλήγει λίγο μετά τους Αδραβάστους. Έχει μεγάλο μήκος και εντυπωσιακές γεωμορφές στο εσωτερικό του, όμως η διαδρομή είναι μόνο για έμπειρους στη διέλευση φαραγγιών. Στο παρελθόν αποτελούσε βασική οδική διαδρομή ανάμεσα στους διάφορους οικισμούς.

26. Φαράγγι Μονής Τοπλού

Το φαράγγι της Μονής Τοπλού είναι ένα φαράγγι που δεν αναπτύσσεται σε ασβεστολιθικά πετρώματα των αλπικών ενοτήτων, αλλά σε ψαμμιτικά και άλλα κλαστικά πετρώματα του Μειοκαίνου. Σε όλο το μήκος του είναι πανέμορφο και αξίζει να το περπατήσει κανείς μέχρι το τέρμα του. Φιλοξενεί τον φοίνικα του Θεόφραστου, διάφορα εντυπωσιακά είδη της τοπικής χλωρίδας, τους σχηματισμούς ταφόνι και τις ομώνυμες πηγές. Εντός του φαραγγιού υπάρχουν εντυπωσιακές διαβρωσιγενείς γεωμορφές τύπου ταφόνι που δημιουργούνται στα κροκαλοπαγή και στους ψαμμίτες του μειοκαίνου. Οι γεωμορφές εμφανίζονται στα πρανή του φαραγγιού της Μονής Τοπλού και σε ολόκληρο το μήκος του. Οι εντυπωσιακότερες αλλά και άμεσα προσβάσιμες γεωμορφές ωστόσο βρίσκονται στην είσοδο του φαραγγιού, στις οποίες οδηγεί μικρό μονοπάτι.

27. Φαράγγι Πεύκων 

Το Φαράγγι των Πεύκων ξεκινάει από το νότιο τμήμα του οικισμού Πεύκοι και αναπτύσσεται προς νότο σε Μειοκαινικά πετρώματα που περιλαμβάνουν κροκαλοπαγή και ψαμμίτες. Πρόκειται για ένα μικρό σε μήκος φαράγγι, αλλά τα πετρώματα από τα οποία αποτελείται δημιουργούν μοναδικούς διαβρωσιγενείς σχηματισμούς. Σε όλο το μήκος του η βλάστηση είναι έντονη και η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Κ878). Η διάσχισή του είναι εύκολη, αποτελώντας τη Γεωδιαδρομή 25 (H-17).

28. Φαράγγι Περιβολακίων 

Το φαράγγι των Περιβολακίων, ξεκινάει από τον εγκαταλελειμένο οικισμό Πέζουλας, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του σημερινού οικισμού Περιβολάκια και καταλήγει στη νότια ακτογραμμή της Σητείας, πλησίων της Μονής Καψά. Έχει μήκος περίπου 4 χιλιόμετρα με αρκετά απότομες πλαγιές και με μοναδικούς και εντυπωσιακούς γεωμορφολογικούς σχηματισμούς. Αναπτύσσεται στους ασβεστόλιθους της ενότητας Τρίπολης, ενώ προς τα ανώτερα υψόμετρα συναντάει και τον Φλύσχη της ίδιας ενότητας. Το φαράγγι βρίσκεται εξολοκλήρου σε ζώνη Natura 2000 (GR4320004) και η διάσχισή του είναι σχετικά εύκολη αποτελώντας τη γεωδιαδρομή 26 (H-18).

29. Φαράγγι Κουδουμή