Πρόκειται για τις εντυπωσιακές διαβρωσιγενείς γεωμορφές τύπου ταφόνι που δημιουργούνται στα κροκαλοπαγή και τους ψαμμίτες του μειοκαίνου. Στην τοποθεσία οδηγεί βατός χωματόδρομος που συμβάλλει με τον επαρχιακό δρόμο λίγο μετά τη Μονή Τοπλού στον δρόμο προς Σητεία. Ο λόφος που φιλοξενεί αυτές τις γεωμορφές ονομάζεται Μαύρο Μουρί.
2. Βραχομορφές Αγίων Πάντων
Στο μικρό φαράγγι των Αγίων Πάντων στα δυτικά της πόλης της Σητείας εμφανίζονται εντυπωσιακές βραχομορφές και σχηματισμοί ως αποτέλεσμα της έντονης διάβρωσης των Μειοκαινικών πετρωμάτων της περιοχής, από το νερό και τον άνεμο. Το έντονα κίτρινο χρώμα των πετρωμάτων σε συνδυασμό με τους ποικίλους χρωματισμούς των οξειδίων του πετρώματος, δημιουργούν πανέμορφες αισθητικά εικόνες. Παράλληλα, φιλοξενούνται και αρκετά είδη θαλάσσιων απολιθωμάτων, κυρίως δίθυρα και αχινοί.
3. Γλυπτά από Ασβεστόλιθο
Περιλαμβάνει φυσικά γλυπτά σμιλευμένα από τους παράγοντες της αποσάθρωσης και της διάβρωσης στα ασβεστολιθικά πετρώματα της ενότητας Τρίπολης που συναντώνται στο μονοπάτι από Επάνω Ζάκρο προς Σκαλιά. Οι διεργασίες αυτές δημιουργούν περίεργες βραχομορφές που μοιάζουν με αγάλματα και κάποιος με λίγη φαντασία μπορεί να διακρίνει γνώριμες φιγούρες από το ζωικό βασίλειο!
4. Χαλαζιτικά Τείχη
Ο γεώτοπος αυτός βρίσκεται βορειοδυτικά του Καρυδίου και περιλαμβάνει υπολειμματικές χαλαζιτικές φλέβες τις οποίες έχει αποκαλύψει η διάβρωση των γύρω πετρωμάτων. Οι φλέβες αυτές είναι τεκτονισμένες, παρουσιάζουν ασυνέχειες στο εσωτερικό τους και ως εκ τούτου δημιουργούν περίεργες γεωμορφές που μοιάζουν με τις επάλξεις κάστρου.
5. Λόφος Καστρί
Ο λόφος Καστρί βρίσκεται μεταξύ των δύο κολπίσκων Κουρεμένος και Χιώνα στο Παλαίκαστρο. Δομείται από πετρώματα Μειοκαινικής ηλικίας τα οποία δημιουργούν εντυπωσιακές γεωμετρικές μορφές. Ο ψαμμιτικός στρωματογραφικός ορίζοντας που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, τον έχει προστατέψει από τη διάβρωση και για το λόγο αυτό υπάρχει μέχρι σήμερα!