Πραγματοποιήθηκε στο Τρόοδος Κύπρου, η ενδιάμεση συνάντηση του έργου στη Σητεία.

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Διασυνοριακά προγράμματα Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013

Troodos Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Τροόδος η Ενδιάμεση συνάντηση του προγράμματος Γεωτουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη, Όρη Ιτάνου Κρήτης / Όρος Τρόοδος Κύπρου, η οποία εντάσσεται στα παραδοτέα της Αναπτυξιακής Τροόδους ως Εταίρος 4.

Η ενδιάμεση συνάντηση των εταίρων του Έργου ΓΕΩΤΟΠΙΑ ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα: τόσο το οργανωτικό (παρακολούθηση εξέλιξης του έργου ανά παραδοτέο, προβλέψεις, κοινά προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης κ.ά.), όσο και το ουσιαστικό που έχει να κάνει με την εφαρμογή των όσων σχεδιάζονται και την υλοποίηση δράσεων μεμονωμένων και από κοινού στο μέλλον, προκειμένου να οδηγηθούν, και οι δύο πλευρές, προς την ένταξη των περιοχών στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Στη συνάντηση εκ μέρους των εταίρων από Κρήτη, συμμετείχαν 2 άτομα από το την Κοινοφελή Επιχείρηση Δήμου Ιτάνου – Επικεφαλής Εταίρος (ο Δήμαρχος Σητείας Θόδωρος Πατεράκης, και ο υπεύθυνος έργου Ευάγγελος Περάκης), 2 άτομα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, Σπύρος Σταρίδας) και η υπεύθυνη συντονισμού του έργου Χρύσα Μαυρόκωστα. Εκ μέρους των Κυπρίων εταίρων, συμμετείχαν από το Τμήμα Δασών ο Τάκης Τσιντίδης (Αναπληρωτής Διευθυντής), από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ο Ευθύμιος Τσιολάκης (Γεωλόγος) ενώ στη τεχνική συνάντηση παρευρέθηκε και η διευθύντρια του Τμήματος Ελένη Μορισσώ. Από τη διοργανώτρια Αναπτυξιακή Τροόδους, συμμετείχαν η διευθύντρια Κλέλια Βασιλείου, η δασολόγος Γεωργία Λουκά και η Έλενα Γεωργαλλίδου Διοικητική Λειτουργός της Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, η ομάδα, εκτός από τη τεχνική συνάντηση, επισκέφτηκε το Βοτανικό Κήπο Αμιάντου και το πρώην Δημοτικό Σχολείο του Μεταλλείου το οποίο μετατρέπεται μέσα από το έργο σε Κέντρο Διαχείρισης του Γεωπάρκου Τροόδους, επιβλέποντας τις εργασίες αποκατάστασης, περπάτησε τη Γεωδιαδρομή τα ΤΕΙΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΑΡΗΣ, ενώ παράλληλα είχε την ευκαιρία να γευτεί τη πλούσια γαστρονομική κληρονομιά του Τροόδους, με γεύματα εργασίας, με επισκέψεις σε οινοποιεία και αλλαντοποιεία. 


Στα πλαίσια της επίσκεψης η ομάδα παρουσίασε το έργο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Τροόδους, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι ένα ΓΕΩΠΑΡΚΟ δεν είναι γεωλογικό πάρκο αλλά πάρκο της γης με όλες τις συνθέσεις που προκύπτουν από τη φύση (γαστρονομία, πολιτισμός, φυσικό περιβάλλον και Άνθρωποι στη βάση της Γεωλογίας) αλλά και τη μελλοντική συμβολή της UNESCO στο όλο εγχείρημα

 

www.sitia.gr

Facebook

www.foni-lemesos.com