Αστροπαρατήρηση στο Σπήλαιο Κάτω Περιστεράς

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Mεσογειακοί δρόμοι των άστρων    
 Την Δευτέρα 28 Ιουλίου είχαμε την χαρά  να συμμετέχουμε σε μια ιδιαίτερη, μοναδική και πρωτότυπη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Σητείας , στην καρδιά του Φυσικού Πάρκου της Σητείας, στο Καρύδι, σε μια περιπλάνηση στους δρόμους των άστρων, σε μια Μεσόγειο των λαών, που από θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού κάποιοι στις μέρες μας, την μετατρέπουν σε χαβούζα απόθεσης χημικών και σε λουτρό αίματος  αμάχων και παιδιών Παλαιστινίων.
Όταν ο Μιχάλης ο Περάκης μας ενημέρωσε για την ιδέα του και την παρουσίαση που ήθελε να κάνει σχετικά για τα σπήλαια της Μεσογείου και η Πρώιμη Αρχαίο – Αστρονομία στο Φυσικό Πάρκο, για το οποίο και αμέσως συμφωνήσαμε, αναζητούσαμε τον κατάλληλο χώρο για κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Οι  αίθουσες εκδηλώσεων στο οροπέδιο λιγοστές οι ανοιχτοί χώροι απρόσωποι και χαοτικοί για μια τέτοια εκδήλωση. Το θέμα από μόνο του μας έλεγε και μας κατεύθυνε για τον εντοπισμό του χώρου, που δεν ήταν άλλος από το να γίνει η εκδήλωση σε μια σπηλιά.   Όμως που; Μια και όλα μας τα σπήλαια δεν είναι εύκολα στην πρόσβαση τους, ή είναι μακριά από δρόμο, πόσο μάλιστα να βάλεις και μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε αυτά. Το σπήλαιο του Κάτω Περιστερά στο Καρύδι ,παρόλο που κατατάσσεται  στα  σπηλαιοβάραθρα , έχει μια ιδιαιτερότητα  . Πολύ μεγάλο άνοιγμα, 25 περίπου μέτρων και ύψος 12 μέτρων στη είσοδο του. Εκεί δημιουργείτε ένα μοναδικό φυσικό αμφιθέατρο ικανό να δεχτεί περίπου 300 άτομα και ιδανικό για την εκδήλωση που θα πραγματοποιούνταν. Έγιναν οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού του μονοπατιού και εργασίες που καθιστούσαν το σπήλαιο επισκέψιμο και ασφαλές για τους επισκέπτες, με ήπιες παρεμβάσεις και  με την στήριξη του Δήμου. Το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε, ο κόσμος που ήρθε, και ήταν πολύς  ακόμα και από μακριά, βρέθηκε σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, έμαθε για την προσπάθεια δημιουργίας του Γεωπάρκου της Σητείας, τα σπήλαια και τις βραχογραφίες και την γνώση των αρχαίων λαών για τα άστρα, φεύγοντας ζήτησαν αυτός ο χώρος να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλες εκδηλώσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την καθυστέρηση των παρουσιάσεων στην σπηλιά μια και θα έπρεπε να νυχτώσει αρκετά έτσι ώστε να φαίνονται οι διαφάνειες πάνω στο βράχο, κανένας δε αποχώρησε πριν τελειώσει και η τελευταία εισήγηση.
Η συνέχεια δόθηκε στο νταμάρι, λίγο ποιο μακριά από το σπήλαιο του Κάτω Περιστερά με τους ερασιτέχνες Αστρονόμους να μας βάζουν  σε ένα κόσμο άγνωστο , να μας μιλούν για αστερισμούς και γαλαξίες και πως οι αρχαίοι λαοί  αξιοποίησαν  την γνώση και την δύναμη αυτού του κόσμου στην καθημερινότητα τους , στα ταξίδια τους. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που σίγουρα  θα θέλαμε να την ξανά ζήσουμε . Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μιχάλη Περάκη για την ιδέα και την πρωτοβουλία του, τον Γιάννη Δασκαλάκη και τον Ορειβατικό Σύλλογο Σητείας για την βοήθεια και την υποστήριξη τους στην δημιουργία του Γεωπάρκου, τους ανθρώπους της ΕΔΕΑΚ  που φρόντισαν για την ασφάλεια των επισκεπτών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυδίου , τον Μανώλη Φουντοραδάκη, τον ΔΟΚΑΣ, τους ερασιτέχνες Αστρονόμους   και φυσικά τους εργαζόμενους του Δήμου που σε δύσκολες συνθήκες εργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της οργανωτικά δύσκολης εκδήλωσης.

Κεντρικοί Εισηγητές:

Βαγγέλης Περάκης (Το Φυσικό Πάρκο Σητείας)
Γιάννης Δασκαλάκης, Πρόεδρος Φ.ΟΡ.Σ. (Το Σπήλαιο του Περιστερά, Τα σπήλαια ως ζωντανά Οικοσυστήματα)
Μιχάλης Περάκης, πρόεδρος Ε.Μ.Ε. Λασιθίου (Τα σπήλαια της Μεσογείου και η Πρώιμη Αρχαίο-Αστρονομία)

Μετά την παρουσίαση ακλούθησαν μαθήματα ουρανογραφίας και εκμάθησης των αστερισμών καθώς και αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια σε ειδικά προετοιμασμένο χώρο για το κοινό.

Peristeras Astro Evenning

Peristeras Astro View