Συμμετοχή Γεωπάρκου Σητείας στην ημερίδα με θέμα “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO”, Ιωάννινα 2016

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου η Αναπτυξιακή Ηπείρου, ως φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου και η Περιφέρεια Ηπείρου, διοργάνωσαν ημερίδα στα Ιωάννινα με θέμα “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO”. Το Γεωπάρκο της Σητείας εκπροσωπήθηκε από τον Συντονιστή του Γεωπάρκου κ. Βαγγέλη Περάκη. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε το Γεωπάρκο της Σητείας στους φορείς της Ηπείρου και να εκφράσουμε την υποστήριξη μας στην προσπάθεια που γίνεται για την θετική αξιολόγηση που θα έχουν σε λίγες ημέρες.

Το Γεωπάρκου Βίκου – Αώου θα περάσει την δοκιμασία της αξιολόγησης , από το Παγκόσμιο δίκτυο, προκειμένου να διατηρήσει για άλλα 4 χρόνια ακόμα την αναγνώριση του ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που το Γεωπάρκο κινδύνευσε με… αποβολή από το παγκόσμιο δίκτυο λόγω της μη υλοποίησης ορισμένων ελάχιστων υποχρεώσεων που είχε απέναντι στο δίκτυο.

Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, θα περάσει από αξιολόγηση και η Αναπτυξιακή Ηπείρου με την Επιτροπή διατήρησης και ανάδειξης του Γεωπάρκου, έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη θεµατικών διαδροµών, σε έκδοση χαρτών και ενημερωτικών φυλλαδίων, στη δημιουργία δύο Κέντρων Ενημέρωσης και πλέον εναπόκειται σε φορείς και κατοίκους να υποστηρίξουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.

Η συμμετοχή στην ημερίδα όλων των τοπικών φορέων και προσωπικά του Περιφερειάρχη Ηπείρου και της προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO, δείχνει το ενδιαφέρον και την στήριξη τους για την παραμονή του Βίκου - Αώου στο Παγκόσμιο Δίκτυο.

Τα Γεωπάρκα αξιολογούνται συνεχώς για τα τέσσερα χρόνια που έχουν την αναγνώριση τους από την UNESCO και τα όποια λάθη και παραλήψεις καταγράφονται και δεν συγχωρούνται. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας, μια και σε τρία χρόνια και το δικό μας Γεωπάρκο θα περάσει αυτή την διαδικασία και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, καλύτερα οργανωμένοι έτσι ώστε να μην χαθεί αυτή η σπουδαία Παγκόσμια αναγνώριση για την Σητεία.

sitia-geopark-at-ioannina-conference-june-2016-photo-01 sitia-geopark-at-ioannina-conference-june-2016-photo-02