Παγκρήτιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα «Γεωπάρκο Σητείας »

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση
Παγκρήτιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα «Γεωπάρκο Σητείας »

Ανακοίνωση και όροι Διαγωνισμού

Με αφορμή την ένταξη του Γεωπάρκου της Σητείας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ο ΔΟΚΑΣ στο πλαίσιο των δράσεων του για προβολή και προώθηση του Γεωπάρκου Σητείας, προκηρύσσει διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το «Γεωπάρκο Σητείας ». Ο διαγωνισμός είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ‘’ Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων’’.

Στο διαγωνισμό μπορεί να πάρει μέρος κάθε ερασιτέχνης ή επαγγελματίας φωτογράφος κάτοικος Κρήτης και κάθε αλλοδαπός που ζει μόνιμα στην Κρήτη.

Ο διαγωνισμός αφορά και τους μαθητές, για το λόγο αυτό θα υπάρχουν δύο διαφορετικές αξιολογήσεις, από την επιτροπή. Για τους μαθητές θα δοθεί βραβείο για την πρώτη φωτογραφία σε όλες τις κατηγορίες. Επίσης θα μπορούν να συμμετέχουν συλλογικά ως σχολείο ή τάξη ή ατομικά ο κάθε μαθητής.

Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία του Γεωπάρκου και η προβολή του μέσα από την καλλιτεχνική ματιά των ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων.

Το συγκεντρωθέν φωτογραφικό υλικό θα αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως σε εκδόσεις, εκθέσεις και παρουσιάσεις προβολής του Γεωπάρκου Σητείας.

Κατηγορίες Διαγωνισμού:

A΄ κατηγορία: Γεωδιαδρομές Γεωπάρκου Σητείας

Β΄ κατηγορία: Χλωρίδα και Πανίδα Γεωπάρκου Σητείας

Γ΄ κατηγορία: Άνθρωποι και Παραδόσεις Γεωπάρκου Σητείας

Δ΄ κατηγορία: Γεωτουρισμός, Αγροτουρισμός, Καλλιέργειες , Γεωπάρκου Σητείας

1.Υποχρεωτικά μαζί με τις φωτογραφίες θα πρέπει να αποστέλλεται συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη η αίτηση συμμετοχής από τον φωτογράφο με επισυναπτόμενους τους παρόντες όρους. Απουσία της αίτησης συμμετοχής σημαίνει αυτόματο αποκλεισμό από το διαγωνισμό.

2.Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος σε μια ή σε όλες από τις παραπάνω κατηγορίες με 4 φωτογραφίες το ανώτερο ανά κατηγορία

Κριτική Επιτροπή

Την ευθύνη για την διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού έχει ο ΔΟΚΑΣ και η Επιτροπή διαχείρισης του Γεωπάρκου η οποία και ορίζει ως υπεύθυνους του διαγωνισμού και μέλη της Κριτικής επιτροπής, τους: 1. Λεωνίδας Τερζής Πρόσεδρος ΔΟΚΑΣ και της επιτροπής διαχείρισης του Γεωπάρκου, 2. Μανόλης Τσαντάκης Φωτογράφος, 3.Δημήτρης Τηνιακός ερασιτέχνης φωτογράφος.

Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι οριστική και αμετάκλητη.

Βραβεία

Βραβεία θα δοθούν στους μαθητές που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό ομαδικά ως σχολείο ή τάξη.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή όπου θα βραβευτούν και οι πρώτοι νικητές κάθε κατηγορίας στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων Κορνάρεια του Δήμου Σητείας. Οι επιλεγμένες φωτογραφίες από όλους τους συμμετέχοντες θα εκτεθούν σε έκθεση φωτογραφίας στον Τεχνοχώρο του Δήμου Σητείας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

1.Οι φωτογραφίες που θα υποβάλλονται στον διαγωνισμό θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και κύριας και αποκλειστικής κυριότητας των δημιουργών, απαλλαγμένες από δικαιώματα πάσης φύσεως τρίτων.

2.Το μέγεθος των φωτογραφιών που θα αποστέλλονται δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 2.000 pixels η μέγιστη πλευρά της εικόνας. Τα αρχεία που θα εγγράφονται θα είναι σε φορμάτ (μορφή) jpg ασυμπίεστο. Μεγαλύτερα μεγέθη είναι αποδεκτά.

3.Οι φωτογραφίες θα εγγράφονται και θα παραδίδονται σε ψηφιακά μέσα, όπως cd- dvd ή flash-usb stick.

4.Επιτρέπεται η ελαφρά επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κοντράστ, η μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη, η κατάτμηση (crop) της πρωτότυπης. Δεν επιτρέπεται το μοντάζ (σύνθεση), η αφαίρεση στοιχείων της εικόνας και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας.

Πνευματικά δικαιώματα

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δηλώνουν ότι παραχωρούν στους διοργανωτές το δικαίωμα δημοσίευσης – έκθεσης – εκτύπωσης των φωτογραφιών τους για κάθε σκοπό χρήσης, έκδοσης, αναπαραγωγής και εκμετάλλευσης, υπό τον όρο της αναφοράς του ονόματος του φωτογράφου.

Αποστολή φωτογραφιών

Οι συμμετοχές υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς στην ταχυδρομική διεύθυνση: Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας Α. Παπανδρέου 6 Σητεία 72300 με την ένδειξη: για το Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα «Γεωπάρκο Σητείας».

Τελευταία ημέρα παραλαβής 17 Ιουνίου 2016 (σφραγίδα Ταχυδρομείου).

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό σημαίνει πλήρως και ανεπιφύλακτη αποδοχή των παραπάνω όρων. Ο ΔΟΚΑΣ διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τους παραπάνω όρους, εφόσον κρίνει απαραίτητο, χωρίς προειδοποίηση.

Κάθε έργο που δεν θα τηρεί τα πιο πάνω τεχνικά χαρακτηριστικά και όρους, θα εξαιρείται αυτόματα της διαδικασίας κρίσης.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μπορούν να επισκεφτούν τους ακόλουθους συνδέσμους για πληροφορίες σχετικά με το Γεωπάρκο της Σητείας και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO: www.sitia-geopark.gr www.globalgeopark.org

Πληροφορίες-επικοινωνία: Περάκης Βαγγέλης τηλ.: 2843341302 - 28430 23775 Email: depotas@otenet.gr , perakisv@sitia.gr

Τεχνικές πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φωτογραφιών οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Τσαντάκη στο τηλ. 28430 61305 email : tsantakisman@gmail.com

Ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

Αντιδήμαρχος Σητείας

Λεωνίδας Τερζής