ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/03/2017

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Δελτίο τύπου

Από την Τετάρτη 22 έως και το Σάββατο 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε  39ο συνέδριο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων  στο  Burren and Cliffs of Moher UNESCO Global Geopark της Ιρλανδίας. Το Γεωπάρκο της Σητείας συμμετείχε  και εκπροσωπήθηκε, από τον συντονιστή του Γεωπάρκου Σητείας Βαγγέλη Περάκη.

Το συνέδριο ξεκίνησε την Τετάρτη 22  Μαρτίου  με ενημέρωση για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς και μια σειρά εσωτερικών θεμάτων του δικτύου, αλλά και προτάσεις για τον προγραμματισμό των δράσεων για το 2017. Μια χρονιά που θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση του αειφόρου τουρισμού, αφού το 2017 έχει χαρακτηριστεί από τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού ως διεθνές έτος αειφόρου τουρισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης, με το Ευρωπαϊκό δίκτυο Γεωπάρκων να είναι χορηγός αυτής της καμπάνιας. Έγινε εκτενή αναφορά στην συμμετοχή του δικτύου σε τουριστικές εκθέσεις και ιδιαίτερα στην μεγάλη έκθεση του Βερολίνου ΙΤΒ.

Στην διάρκεια του συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία οι εκπρόσωποι των 5 Ελληνικών Γεωπάρκων και του Γεωπάρκου Τρόοδου της Κύπρου, να  συζητήσουμε μια σειρά σοβαρών θεμάτων, που αφορούν την οργάνωση, την χρηματοδότηση και την προβολής των Γεωπάρκων μας. Κατά την διάρκεια μάλιστα της συνάντησης,  μας ανακοινώθηκε και η ένταξη δράσεις που έχουμε υποβάλει  στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 με τίτλο ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ                                                                                GEO-IN και στην οποία συμμετέχουν τα 3 νησιωτικά Ελληνικά Γεωπάρκα , Ψηλορείτη, Λέσβου, Σητείας και του Τρόοδου της Κύπρου . Ένα πρόγραμμα που θα υποστηρίξει κυρίως δράσεις προβολής και υποδομών των Γεωπάρκων στην προσπάθεια ανάπτυξης του Γεωτουρισμού.   

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν όλα τα Γεωπάρκα και έγιναν ενημερωτικές  συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση στο Γεωπάρκο Burren and Cliffs of Moher, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον τρόπο διαχείρισης και οργάνωσης του Γεωπάρκου, τις υποδομές αλλά κυρίως διαπιστώσαμε πως η τοπική κοινωνία, κεφαλαιοποίησε και  διαχειρίζεται προς όφελος της αυτή την σημαντική αναγνώριση του τόπου τους ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.

Η επόμενη συνάντηση των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου  στo Γεωπάρκο AZORES UNESCO GLOBAL GEOPARK PORTUGAL.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ΟΑΣ για την οικονομική στήριξη των δράσεων του Γεωπάρκου και την συμμετοχή μας στο 39ο συνέδριο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

 

Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

Αντιδήμαρχος Σητείας

Λεωνίδας τερζής