Η είσοδος στο Φαράγγι Ρίχτη

Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2022

Η είσοδος στο Φαράγγι Ρίχτη

Εισιτήριο εισόδου

Το κόστος για την είσοδο στο φαράγγι Ρίχτη  είναι τρία(3) ευρώ. Τα παιδιά και οι νέοι έως 15 ετών εισέρχονται δωρεάν.

 

Φαράγγι Ρίχτη

Γεωδιαδρομή 17  (Έξω Μουλιανά – Φαράγγι Ρίχτη)

Μήκος διαδρομής 4.910 μέτρα  - Χρόνος  πεζοπορίας: 1 ώρα και 45 λεπτά

 

Το φαράγγι του Ρίχτη είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της ανατολικής Κρήτης και  τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα από τους ποιο δημοφιλείς  προορισμούς ,  με τον αριθμό των επισκεπτών να παρουσιάζει κάθε χρόνο αυξητική τάση. Επίσης  το φαράγγι του Ρίχτη, αλλά και η ευρύτερη περιοχή είναι εντός των ορίων  του Παγκόσμιου Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας και έχει χαρακτηριστεί ως Γεωδιαδρομή με ιδιαίτερο γεωλογικό , ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Η διαδρομή ξεκινά από τον χώρο στάθμευσης , στους πρόποδες του βουνού Ορνό πάνω στην εθνική οδό Σητείας Αγίου Νικολάου, ακολουθεί πεζοπορία σε αγροτικό δρόμο, που μετά από  1.400 μέτρα φτάνουμε στην  τοξωτή γέφυρα του Λαχανά . Η γέφυρα είναι   κατασκευασμένη στις αρχές του 19ου αιώνα   σε ένα σημείο που συνδέει τη μια όχθη με την άλλη του ποταμού και εξυπηρετεί διαχρονικά μέχρι και σήμερα αυτούς που θέλουν να περάσουν στην άλλη πλευρά.

Συνεχίζουμε την διαδρομή μέσα στο φαράγγι του Ρίχτη σε ένα κατάφυτο περιβάλλον κυρίως από πλατάνια  Platanus orientalis. Οι 5 νερόμυλοι που συναντάμε στην διαδρομή μαζί με τα ΄΄τεχνικά έργα’’ μεταφοράς το νερού , αποκαλύπτουν και δίνουν μια άλλη διάσταση στην χρήση του φαραγγιού από τους ανθρώπους από την εποχή της ενετοκρατίας.

Κατηφορίζοντας το μονοπάτι ,μετά από 1.800 μέτρα θα φτάσουμε στον μοναδικό καταρράκτη  του Ρίχτη, ύψους 20 μέτρων, με το θέαμα να αποζημιώνει τον πεζοπόρο για την επιλογή του να διασχίσει το φαράγγι το Ρίχτη.   

Φυσικά ο πεζοπόρος επισκέπτης, στο φαράγγι του Ρίχτη, έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει αρκετά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας ανάλογα την εποχή που θα το επισκεφτεί. Χαρακτηριστικά είδη είναι ο κάβουρας του γλυκού νερού, μοναδικός για την Κρήτη  Potamon potamios  , την πεταλούδα    Panaxia Quadripunctaria (Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος),  και το χέλι Anguilla anguilla που ανεβαίνει μέχρι την μικρή λίμνη στο καταρράκτη.

Συνεχίζοντας την πεζοπορία για άλλα 1.800 μέτρα φτάνουμε στην έξοδο του φαραγγιού και στην χαλικώδη παραλία του Ρίχτη. Η επιστροφή μπορεί να γίνει ακλουθώντας ξανά το μονοπάτι αντίστροφα.

Χρήσιμη πληροφόρηση

Οι επισκέπτες στο Φαράγγι του Ρίχτη θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την διάσχιση του Φαραγγιού, μια και η διαδρομή παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες και κρύβει αρκετές δυσκολίες που θα πρέπει  να το έχουν υπόψη τους για την ασφάλεια τους και την προστασία του περιβάλλοντος..

 1. Εκτίμηση του χρόνου της διαδρομής μαζί με την επιστροφή.

Ας μην επιχειρεί να διασχίσει κάποιος  το Φαράγγι μετά τις 16.00  τους καλοκαιρινούς μήνες και  στις 15.00 το  φθινόπωρο και άνοιξη

 1. Μετά από έντονες βροχοπτώσεις δεν επιχειρούμε καμιά διάσχιση στο Φαράγγι
 2. Να έχετε πάντα μαζί σας νερό, φαγητό και τηλέφωνο
 3. Να φοράτε κατάλληλα παπούτσια  και ρουχισμό
 4. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση αντηλιακών και σαπουνιού από τους επισκέπτες, κυρίως όταν μπαίνουν στη μικρή λίμνη του καταρράκτη
 5. Απαγορεύεται  αυστηρά το άναμμα φωτιάς γενικά
 6. Απαγορεύετε η κατασκήνωση με οποιαδήποτε μορφή και η διανυκτέρευση
 7. Απαγορεύεται η ελεύθερη κυκλοφορία οποιωνδήποτε ζώων που συνοδεύουν επισκέπτες
 8. Μην ενοχλείτε και μην καταστρέφετε την άγρια πανίδα  και την χλωρίδα
 9. Να ακλουθείτε πιστά τις πινακίδες σήμανσης και τα σημάδια σε βράχια και δένδρα
 10. Να παίρνετε τα σκουπίδια μαζί σας.  Θα πρέπει να πετάτε τα σκουπίδια σας μόνο στους κάδους απορριμμάτων που θα βρείτε κατά την είσοδο και έξοδο του φαραγγιού. 

 Γραμμή έκτακτης ανάγκης 112