Εκδηλώσεις Γεωπάρκου Σητείας για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

Εκδηλώσεις Γεωπάρκου Σητείας για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, που καθιερώθηκε από το 2003 από τον ΟΗΕ, το Γεωπάρκο της Σητείας σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Σητείας και τα τμήματα, συνοδοί βουνού, τεχνικός αμπελουργίας και νοσηλευτών, τον ορειβατικό φυσιολατρικό σύλλογο Σητείας, το Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας Σητείας και την υποστήριξη  της ΕΔΕΑΚ, οργανώθηκαν μια σειρά εκδηλώσεων στην πόλη της Σητείας, με στόχο να αναδείξουν τη σπουδαιότητα και την αξία των ορεινών περιοχώνγια τις τοπικές κοινωνίες για το μεγάλο αριθμό παροχών που προσφέρουν στον άνθρωπο.

Οι ορεινές περιοχές προμηθεύουν πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού με πόσιμο νερό. Τα βουνά αποτελούν κέντρα βιοποικιλότητας, ένα σημαντικό μέρος της οποίας χρησιμοποιείται για τροφή, ξυλεία, και φαρμακευτικές ύλες. Επίσης, τα ορεινά οικοσυστήματα λειτουργούν ως βοσκότοποι, αλλά και για την άσκηση γεωργικών πρακτικών μικρής κλίμακας. Τα υγιή ορεινά οικοσυστήματα ρυθμίζουν το τοπικό κλίμα, την ποιότητα του αέρα, τον κύκλο του νερού, ενώ η βλάστηση και το έδαφος συνεισφέρουν στην προστασία από διάφορους φυσικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η αισθητική τους αξία καθιστούν τα βουνά κέντρα αναψυχής, κέντρα εναλλακτικού τουρισμού, με διάφορα οικονομικά οφέλη τόσο στους κατοίκους των ορεινών περιοχών.

Τα ορεινά οικοσυστήματα προσφέρουν πληθώρα δραστηριοτήτων για τους φυσιολάτρες και όσους αναζητούν την περιπέτεια. Η ορειβασία, η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η κατάβαση φαραγγιών, η ποδηλασία βουνού, η εξερεύνηση σπηλαίων, η ιππασία, η ορνιθοπαρατήρηση κ.ά. είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που προσφέρονται στις ορεινές περιοχές.

Όμως, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν από την μια μέρα στην άλλη, με τον τρόπο διαχείρισης που επιλέγουμε, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα ορεινά οικοσυστήματα και  άμεσες αρνητικές επιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.  Η υπέρμετρη και αυθαίρετη εγκατάσταση ΒΑΠΕ, θίγει τα ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα, και εκτός των άλλων, προκαλεί διαταραχή του υδρολογικού κύκλου, αλλοιώνοντας την ποιότητα των νερών, τόσο σπάνιο , τόσο πολύτιμό για την περιοχή μας.

Οι ορεινοί όγκοι του Γεωπάρκου της Σητείας φιλοξενούν πλήθος σπουδαίων Γεωτόπων, όπως τα  πολλά σπήλαια και τα υπόγεια ποτάμια, συλλέκτες και τροφοδότες με νερό των πηγών της Σητείας, μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και προσφέρουν μέσο των πολλών μονοπατιών και Γεωδιαδρομών,  ένα εναλλακτικό πεδίο τουριστικής ανάπτυξης που τα τελευταία χρόνια καταγράφει αυξητική τάση έναντι του μαζικού τουρισμού.

 Τα βουνά είναι η πηγή πλούτου για την περιοχής μας και απαιτούν σεβασμό και προσπάθεια για να διατηρηθεί αυτή η σπάνια βιοποικιλότητα και η μοναδική γεωλογική κληρονομιά στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Σητείας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον διευθυντή και τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Σητείας και ιδιαίτερα το τμήμα συνοδός βουνού, νοσηλευτικής και αμπελουργίας  που ανάλαβαν και το βάρος των εκδηλώσεων και των διακρατικών παιχνιδιών  για τα παιδιά, τον Ορειβατικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Σητείας και την ΕΔΕΑΚ για την οργάνωση των ορειβατικών παιχνιδιών και τους σπουδαστές και εκαπιδευτικούς του ΣΔΕ Σητείας.