Ένταξη της Σητείας στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων ΕGN

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

      Στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων (EGN)  εντάχθηκε η Σητεία. Η απόφαση ένταξης του Γεωπάρκου Σητείας επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της 36ης συνεδρίασης  της  Συντονιστικού οργάνου  του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Γεωπάρκων από όλη την Ευρώπη, στα πλαίσια του 13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Rokua  της Φινλανδίας, από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου 2015.

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται και η τυπική ένταξη στο παγκόσμιο δίκτυο των Γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθεί στη συνάντηση του γραφείου των Παγκόσμιων Γεωπάκων στην Ιαπωνία.

Η ανακοίνωση έγινε το Σάββατο 5  Σεπτεμβρίου κατά την τελική λήξη του13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων από τον Δρ, Νικόλαο Ζούρο πρόεδρο του GGN Association, Συντονιστής του EGN και Διευθυντής του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.      

Η τελική φάση της διαδικασίας αξιολόγησης της αίτησης υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Σητείας περιλάμβανε τη λεπτομερή συζήτηση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, μετά την επιτόπια επίσκεψή τους στη Σητεία στην οποία συμμετείχαν ο  Δρ. Andrea Schueller από το Γεωπάρκο  Vulkaneifel της Γερμανίας και ο Δρ. Yuan Zheng από την Κίνα από 13 έως 18 Ιουλίου 2015.

Ο φάκελος υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Σητείας υποβλήθηκε το Νοεμβρίου 2014 στην αρμόδια Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στην UNESCO, απ τον ΔΟΚΑΣ, Υπεύθυνος φορές διαχείρισης του Γεωπάρκου, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σητείας.  Την προσπάθεια ενίσχυσαν με την υποστήριξη τους σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς και συλλογικότητες της Σητείας, η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά  και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, η  ΚΔ Εφορείας Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ.ά.   

Η ένταξη του Γεωπάρκου Σητείας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, την τοπική οικονομία, την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων.

Γνωρίζουμε πλέον ότι, μετά από αυτή την πολύ μεγάλη Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αναγνώριση της Σητείας, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε είναι πολλές και θα κάνουμε ότι απαιτείται για να ανταποκριθούμε σε αυτές.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους, εδώ και πάρα πολλά χρόνια πίστεψαν και βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του  την προσπάθεια του Δήμου Σητείας για την ένταξη μας στο  Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

 

 

 

                                                                                                Ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

 

 

 

                                                                                                      Λεωνίδας Τερζής