Μενού Κλείσιμο

Κέντρα πληροφόρησης

Κέντρο Ενημέρωσης Γεωπάρκου

Στην πλατεία της Σητείας λειτουργεί το κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου. Στο κέντρο Ενημέρωσης ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για το Γεωπάρκο, τους γεώτοπους, τις γεωδιαδρομές και τις δραστηριότητες, αλλά και για κάθε άλλη πληροφορία σχετική με την Σητεία τον πολιτισμό και την ιστορία της.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ζάκρου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ζάκρου βρίσκεται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που διασχίζει την Επάνω Ζάκρο, στον ισόγειο χώρο του Πολύκεντρου.

Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στα χαρακτηριστικά του Φυσικού Περιβάλλοντος του Πάρκου. Μέσα από μικρές αναπαραστάσεις οικοτόπων (διοράματα), προθήκες, ταριχευμένα ζώα, πετρώματα, απολιθώματα και πόστερς, παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα στοιχεία της χλωρίδας, πανίδας και γεωλογίας της περιοχής. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί όλο το έντυπο υλικό του Φυσικού Πάρκου, να παρακολουθήσει το Βίντεο για το Φυσικό Πάρκο της Σητείας και να περιηγηθεί μέσα από το διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Πάρκου και στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.

Το Μουσείο διαθέτει χώρους στάθμευσης και υγιεινής και είναι ανοικτό κατά τους θερινούς μήνες, ενώ κατά τους χειμερινούς κατόπιν συνεννόησης με τις αρχές του Πάρκου ή το Δήμο Σητείας.

Καρύδι: Κέντρο Ενημέρωσης

Στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού φιλοξενείται το Κέντρο Ενημέρωσης που είναι αφιερωμένο στην Σπηλαιολογική έρευνα. Το κέντρο πέρα από την πληροφόρηση για το Φυσικό πάρκο, τις παρακείμενες γεω-διαδρομές και τις δραστηριότητες που απευθύνονται στον επισκέπτη, προσφέρει και υποδομές φιλοξενίας ειδικών ομάδων-ερευνητών.

Το κέντρο προσφέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό διανυκτέρευσης και διαμονής για ομάδες σπηλαιολόγων, βιολόγων, σχολείων κα., που ενδιαφέρονται να μελετήσουν και να παρατηρήσουν το περιβάλλον, τα σπήλαια και τα χαρακτηριστικά της ορεινής ζώνης. Διαθέτει επίσης εξοπλισμό ασφαλείας και προσανατολισμού για την περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή και τα σπήλαια.

Για την χρήση των υποδομών ο επισκέπτης πρέπει να επικοινωνήσει με τις αρχές του Πάρκου ή το Δήμο Σητείας.

Τηλ. 2843341304
email. info@sitia-geopark.gr

Ψηφιακό Μουσείο Ζάκρου

Το μουσείο στεγάζεται στην κεντρική πλατεία της Ζάκρου (κοινοτικό κατάστημα) και προβάλει Ψηφιακό Περιεχόμενο σχετικό με τα αξιοθέατα, το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της Ζάκρου. Εντός του χώρου έχουν εγκατασταθεί LCD οθόνες που θα προβάλουν πληροφορίες για τη Ζάκρο, την ευρύτερη περιοχή, τα μονοπάτια, τις διαδρομές κλπ, εκθετήρια ολογραμμάτων που θα αναπαράγουν ψηφιακά αντίγραφα αρχαιολογικών και άλλων ευρημάτων και ένα διαδραστικό τραπέζι που θα περιέχει ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Ιδιαίτερα δε εντυπωσιακή είναι η κεντρική τρισδιάστατη (3D) προβολή κινηματογραφικών προδιαγραφών, η οποία προβάλει στερεοσκοπικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο Μινωικό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου, στο Φαράγγι των Νεκρών, στο Σπήλαιο των Πελεκητών και τον Δρόμου του Νερού.