Μενού Κλείσιμο

ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΓΕΩΜΟΡΦΕΣ

7. Θαλάσσιες Αναβαθμίδες

Σε όλο το μήκος της ακτογραμμής γύρω από την Κάτω Ζάκρο εμφανίζονται στις πλαγιές των βουνών επάλληλες επίπεδες επιφάνειες σε διαφορετικά υψόμετρα που φτάνουν μέχρι και τα 300 μέτρα. Αυτές οι επιφάνειες είναι ενδείξεις της στάθμης της θάλασσας σε παλιότερες εποχές και δημιουργούνται από τη δράση των κυμάτων. Τα διαφορετικά υψόμετρα αυτών των παλαιοακτών φανερώνουν τη σταδιακή ανύψωση της Κρήτης που είναι ιδιαίτερα εμφανής στην περιοχή αυτή. Στην χαμηλότερη παλαιοακτή που είναι σε ύψος περίπου 20 μ. πάνω από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας έχουν βρεθεί απολιθώματα νάνων ιπποπόταμων και ελαφιών που έζησαν πριν από τουλάχιστον 21.000 χρόνια.

8. Αμμοθίνες Κατσουνάκι 

Πρόκειται για τυπικές μορφές παράκτιας, αιολικής, αμμώδους αποθέσεων που ονομάζονται θίνες. Περιλαμβάνουν μικρού ύψους αμμόλοφους οι οποίοι εκτείνονται σε σημαντική έκταση στην παράκτια ζώνη της παραλίας Κατσουνάκι, βόρεια του Ξερόκαμπου. Στις θίνες φυτρώνει και το χαρακτηριστικό «Κρινάκι της άμμου».

9. Αμμοθίνες Ψιλής Άμμου 

Στην παραλία Ψιλή Άμμος, που βρίσκεται νότια του Βάι, παρατηρούνται χαρακτηριστικές θίνες, δηλαδή παράκτιες, αιολικές, αμμώδεις αποθέσεις που δημιουργούν μικρού ύψους αμμόλοφους οι οποίοι εκτείνονται σε ολόκληρη την παράκτια ζώνη της παραλίας.

10. Αλυκή Ξερόκαμπου  (Αλατσολίμνη) 

Η αλυκή του Ξερόκαμπου βρίσκεται νοτιοανατολικά του ομώνυμου οικισμού και αποτελεί μία μεγάλη φυσική λίμνη θαλασσινού νερού, η οποία το καλοκαίρι εξατμίζεται και αφήνει αποθέσεις θαλασσινού άλατος, γι’ αυτό ονομάζεται «Αλατσολίμνη».

11. Αλυκή Χιώνας 

Στην παράκτια ζώνη της παραλίας Χιώνα αναπτύσσεται μία μικρή αλική η οποία αποτελεί μία μικρή λίμνη θαλασσινού νερού πίσω από την παραλία.

12. Παράκτια Σπήλαια Αγίας Ειρήνης 

Στην παραλία της Αγίας Ειρήνης, στο νοτιότερο τμήμα της περιοχής, παρατηρούνται σπηλαιώσεις στα βραχώδη παράκτια πρανή, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την παράκτια διάβρωση (κύματα) την εποχή που βρίσκοταν στο επίπεδο της θάλασσας. Οι σπηλαιώσεις αυτές, εκτός από εντυπωσιακές γεωμορφές, αποτελούν και μαρτυρία των αυξομειώσεων της στάθμης της θάλασσας κατά τη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου.