Γεωτουρισμός-Σπορ

Ο γεωτουρισμός, δηλαδή ο τουρισμός της Γης, είναι μία νέα έννοια εναλλακτικής μορφής τουρισμού που περιλαμβάνει την περιήγηση στην ύπαιθρο με έμφαση στα μνημεία της γεωμορφολογικής, γεωλογικής, περιβαλλοντικής και βεβαίως πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου. Προφανώς, το Φυσικό Πάρκο Σητείας προσφέρεται και με το παραπάνω για γεωτουρισμό, καθώς διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια γεωκληρονομιά.

Γεωδιαδρομές του Γεωπάρκου Σητείας

Στο Γεωπάρκο έχουν σχεδιαστεί γεωδιαδρομές μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να γνωρίσει από κοντά τον φυσικό, γεωλογικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.

Οι γεωδιαδρομές περιλαμβάνουν οδικές διαδρομές, ποδηλατικές και βεβαίως πεζοπορικές ή αλλιώς ... γεω-μονοπάτια!

Οι γεωδιαδρομές είναι πλήρως αποτυπωμένες με σύγχρονες τεχνολογίες Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και είναι διαθέσιμες σε διάφορες μορφές για τους επισκέπτες του Πάρκου. Επιπλέον, στα κέντρα ενημέρωσης του Πάρκου διατίθεται και γεωτουριστικός χάρτης της περιοχής στον οποίο παρουσιάζονται όλες οι γεωδιαδρομές.

Στην ύπαιθρο, όλες οι γεωδιαδρομές έχουν σημανθεί επαρκώς, με πινακίδες στην είσοδο/έξοδό τους, καθώς και με κατευθυντήριες πινακίδες σε όλο το μήκος τους.

Στο Γεωπάρκο Σητείας υπάρχουν ήδη καθιερωμένες αθλητικές δραστηριότητες παγκοσμίου φήμης όπως για παράδειγμα η ιστιοσανίδα και η αναρρίχηση βράχου. Ο αθλητισμός όμως περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες περισσότερο απαιτητικές σε εμπειρία και εξειδίκευση όπως η σπηλαιολογία και η διάσχιση φαραγγιών.